Τί γνώμη έχετε για τις εναλλακτικές θεραπείες στην οστεοαρθρίτιδα;

 

Πολλές εναλλακτικές θεραπείες έχουν προταθεί τα τελευταία χρόνια για την οστεοαρθρίτιδα αλλά οι περισσότερες έχουν εν τέλει απογοητεύσει. Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί άχρηστος όπως, δυστυχώς, και η θεραπεία με βιταμινούχα σκευάσματα. Μεγάλες ελπίδες είχαν δημιουργηθεί με τα σκεύασματα γλυκοζαμίνης/ χονδροϊτίνης αλλά οι τελευταίες μελέτες (2011) δείχνουν ότι η δράση τους είναι δυστυχώς όση και του placebo. Θεραπείες με ιαματικά λουτρά και ειδικά λασπόλουτρα φαίνεται να έχουν κάποιο προσωρινό όφελος όσον αφορά την μείωση των συμπτωμάτων, χωρίς όμως μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Εξίσου αμφισβητούμενα είναι τα αποτελέσματα με ενδοαρθρικές εγχύσεις αυξητικών παραγόντων ή βλαστοκυττάρων.

 

osteoarthritida12

Προσωπικά είμαι πολύ ανοικτός στο θέμα των εναλλακτικών θεραπειών και αφήνω τους ασθενείς μου να δοκιμάσουν όποια αγωγή θέλουν εφ’ όσον νομίζουν ότι θα τους βοηθήσει. Κακό δεν μπορεί να γίνει ούτως ή άλλως γιατί αυτό που έχω να τους προσφέρω σαν ορθοπαιδικός είναι η αλλαγή της κατεστραμμένης άρθρωσης με μια καινούργια - επομένως πιστεύω ότι κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα να καταστρέψει την άρθρωσή του όσο αυτός επιθυμεί προτού φτάσει σην λύση της αρθροπλαστικής.

 


Είμαι γυναίκα 44 χρονών και εδώ και δύο χρόνια έχω πόνο και στα δύο γόνατα. Ο γιατρός μου λέει ότι έχω πιθανώς ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά τα αιματολογικά τεστ είναι αρνητικά. Μήπως έχω οστεοαρθρίτιδα;


Αυτά τα δύο είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η οστεοαρθρίτιδα ξεκινάει με την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου ενώ η ρευματοειδής αρθρίτιδα ξεκινάει από φλεγμονές του αρθρικού υμένα. Βέβαια και η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει σαν κατάληξη την καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης και χρήζει επίσης αρθροπλαστικής σε προχωρημένο στάδιο. Το χαρακτηριστικό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ότι εμφανίζεται συμμετρικά (και τα δύο γόνατα, και οι δύο ώμοι, και οι δύο αγκώνες κλπ.) κι ότι κάνει πρωϊνή δυσκαμψία: σηκώνεται κανείς από το κρεββάτι μουδιασμένος αλλά όσο κινείται και ζεσταίνεται, ο πόνος μειώνεται. Αντίθετα στην οστεοαρθρίτιδα ξυπνά κανείς φρέσκος και ο πόνος αρχίζει συνήθως μετά την κόπωση της ημέρας.Ο γιατρός σας έχει μάλλον δίκιο - είναι πολύ πιθανόν να έχετε ΡΑ καθώς υπάρχει συμμετρική παθολογία και είστε ηλικιακά νέα. Τα αιματολογικά τεστ μπορεί να είναι αρνητικά τώρα αλλά να γίνουν θετικά αργότερα. Ωστόσο μην σας αγχώνει το ότι είστε αδιάγνωστη. Σε αυτή την φάση ούτως ή άλλως η θεραπεία σας θα είναι συμπτωματική με προσεκτική χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, έλεγχο του σωματικού βάρους και ήπια άσκηση.

 

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ποδόσφαιρο
βόλευ
μπάσκετ
ενόργανη
τέννις
κολύμβηση
αρση βαρών
αγώνες δρόμου
σκι
χαντμπολ
ποδηλασία
πάλη