Καλώς ήλθατε στην προσωπική σελίδα του ορθοπαιδικού Γιάννη Λεβάκου
Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε για όλους εσάς που μετά από μια αθλητική κάκωση ή οποιοδήποτε ορθοπαιδικό πρόβλημα σερφάρετε στο internet και αναρωτιέστε αν πρεπει να αναζητήσετε έναν ορθοπαιδικό με αι (ή ίσως ορθοπεδικό με ε), έναν αθλητίατρο (ή μήπως αθλίατρο) - ή ακόμα έναν φυσικοθεραπευτή με καπα ή φυσιοθεραπευτή χωρίς κάπα.
Η ιατρική ορολογία μοιάζει συχνά ακατανόητη και το site αυτό ελπίζουμε να σας χρησιμεύσει σαν σωσίβιο.
Τα site των γιατρών ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά υπήρξα πολέμιός τους στο παρελθόν γιατί πίστευα (και εν μέρει ακόμα πιστεύω) οτι το internet είναι ενα επικίνδυνο μέρος για αθενείς.
Εν τούτοις η αλήθεια είναι οτι τα μεγάλα προτερήματα της online επικοινωνίας και πληροφόρησης δεν μπορεί να παραβλεφθούν.
Ειδικά όσον αφορά τις ιστοσελίδες γιατρών κάποια αδιαμφισβήτητα θετικά σημεία είναι:
- Ο ασθενής γνωρίζει εκ των προτέρων όλες τις πληροφορίες για τον γιατρό που θα επισκεφθεί, τις σπουδές του, τα ειδικά του ενδιαφέροντα κλπ.
- Ο ασθενής μπορεί να ενημερωθεί πάνω σε θέματα τα οποία τον απασχολούν ακόμα κι αν δεν πρόκειται να επισκεφθεί τον συγκεκριμένο γιατρό.
- Στην επιστημονική αυτή πληροφόρηση οι γιατροί αναγκάζονται να μιλάνε ξεκάθαρα αλλά και προσεκτικά χωρίς τις υπερβολές που ξεφεύγουν καμμία φορά στον προφορικό λόγο - τα γραπτά μένουν και μπορούν να εκθέσουν
- Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να εξηγήσουν επιστημονικούς όρους με απλή γλώσσα, πράγμα που είναι καλό για τους ασθενείς αλλά και για τους ιδιους
- Για τους ασθενείς που θέλουν να επισκεφθούν τον γιατρό υπάρχουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας και συνήθως δυνατότητα συνεννόησης με e-mail.
Παρ' όλα αυτά, και ενώ κατασκεύασα την πρώτη μου - απλή - ιστοσελίδα το 2007, ουδέποτε την "ανέβασα". Και μόνο η σκέψη της επιπλέον εργασίας που θα σήμαινε για μένα (συντήρηση, θεματική ανανέωση, ηλεκτρονική επικοινωνία με ασθενείς κλπ), οδηγούσε σε συνεχείς αναβολές του εγχειρήματος και το athloclinic.gr παρέμενε Under Construction.
Στο τέλος του 2010 με επισκέφτηκε μια κυρία με τον δεκαεξάχρονο γιο της ο οποίος είχε ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Αφού τον εξέτασα και τους εξήγησα τι έπρεπε να γίνει, η μητέρα μου είπε:
" Κε Λεβάκο, άκουσα για εσάς εντελώς τυχαία - γιατί δεν έχετε ιστοσελίδα; "
Την κοίταξα μην ξέροντας τι να πω.
" Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι τράβηξα τον τελευταίο μήνα," συνέχισε. " Έχουμε ήδη επισκεφθεί δύο γιατρούς μετά από έρευνα στο internet αλλά δεν μου ενέπνευσαν καμμία εμπιστοσύνη - εκτός του ότι σύστησαν εντελώς διαφορετικές θεραπείες, αυτό που με έκανε να νοιώσω την μεγαλύτερη ανασφάλεια ήταν η ηλικία τους - είχαν μόλις τελειώσει την ειδικότητα του ορθοπαιδικού ".
Χαμογέλασα. "Ξέρετε ", είπα ,"οι νέοι συνάδελφοι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τις νέες τεχνολογίες - είναι φυσικό"
"Μα γιατί" , επέμεινε, "δεν μπορείτε και οι παλαιότεροι να έχετε ένα site; Τόσο καταξιωμένοι νοιώθετε πια;"
Αυτή πρέπει να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι - και ίσως έμμεσα επιτάχυνε την δημιουργία της καινούργιας ιστοσελίδας.
Στο site που βρίσκεστε έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην πληροφόρηση ασθενών. Κάνοντας κλικ σε οποιαδήποτε από τα θέματα στην αριστερή στήλη του home page ή και σε κάποιο ανατομικό σημείο στο διαδραστικό ανθρωπάκι στο κέντρο οδηγείστε στο ίδιο data base, την "ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΣΘΕΝΩΝ", η οποία περιέχει κείμενα πληροφόρησης για τις συνηθέστερες ορθοπαιδικές παθήσεις και κακώσεις.
Ο λόγος που δίνω ιδιαίτερο βάρος στα κείμενα πληροφόρησης είναι ότι, ενώ ξοδεύω πολύ χρόνο εξηγώντας στους ασθενείς μου τα της πάθησής τους, εν τούτοις αυτοί σπάνια θυμούνται το περιεχόμενο της συνομιλίας μας.
«Τι σου είπε ο γιατρός;», θα τους ρωτήσει κάποιος συγγενής στο σπίτι. «Δεν ξέρω» ή «Δεν κατάλαβα» είναι η συνήθης απάντηση. «Είναι όμως πολύ καλός γιατρός – με έπεισε απόλυτα».
Αν και προσωπικά βρίσκω εκνευριστικό το να χάνω χρόνο εξηγώντας χωρίς αντίκρισμα, πρέπει να ομολογήσω ότι δικαιολόγησα απόλυτα τους ασθενείς μου οταν, πριν λίγα χρόνια, ήταν να τοποθετήσω ένα σύστημα κεντρικού κλιματισμού στο ιατρείο μου. Αφού κατέληξα σε μια από τις εταιρίες, ο εργολάβος με ρώτησε:
«Γιατί κατέληξες στο συγκεκριμένο σύστημα; Είναι αποδοτικότερο; Ποιές είναι οι τεχνικές του προδιαγραφές?».
Τον κοίταξα αμήχανα. Μετά από μία δίωρη παρουσίαση έπρεπε να ομολογήσω ότι δεν είχα ιδέα.
«Είναι καλή εταιρία. Ο μηχανολόγος ήταν καταπληκτικός, μου τα εξήγησε όλα. Είναι αδιαμφισβήτητα το καλύτερο», του απάντησα συνειδητοποιώντας ότι, όπως και στην περίπτωση των ασθενών μου, ένας ειδικός με είχε πείσει απόλυτα χωρίς να έχω καταλάβει τι μου έλεγε.
Στο βραβευμένο με Πούλιτζερ "Middlesex", ο Τζέφρι Ευγενίδης περιγράφει εύστοχα την "επικοινωνία" αυτή γιατρού / ασθενούς σε μία σκηνή όπου οι γονείς ενός ερμαφρόδιτου παιδιού επισκέπτονται έναν ειδικό σεξολόγο:
«Η Κάλι είναι ένα κορίτσι που έχει λίγο υπερβολικά αυξημένες ανδρικές ορμόνες. Αυτό εμείς θέλουμε να το διορθώσουμε» τους εξήγησε ο Δρ Λους. Ούτε ο Μίλτων ούτε η Τέσι είπαν λέξη. Δεν παρακολουθούσαν όλα όσα έλεγε ο γιατρός παρά, όπως κάνουν οι άνθρωποι με τους γιατρούς, πρόσεχαν το φέρσιμό του προσπαθώντας να καταλάβουν πόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα. Ο δρ. Λους έδειχνε αισιόδοξος και οι ελπίδες του Μίλτον και της Τέσι άρχισαν να αναζωπυρώνονται.
Το τμήμα "ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ" δημιουργήθηκε για να μπορείτε με άνεση χρόνου να μελετήσετε πράγματα τα οποία σας έχουν δείξει αλλά δεν είστε βέβαιοι οτι τα κάνετε σωστά (όπως π.χ. περπάτημα με πατερίτσες) ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε για πρώτη φορά (π.χ. μετά απο χειρουργείο).
Στο κουμπί "ΑΣΚΗΣΕΙΣ" μπορείτε να βρείτε ασκήσεις που σας έχουμε συστήσει και να μελετήσετε με την ησυχία σας την σωστή τεχνική εκτέλεσής τους.
Αν σε οποιαδήποτε κείμενο βρείτε μια λέξη η οποία σας είναι ακατανόητη, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το κουμπί "ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ" στην πάνω σειρά. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και το πεδίο "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ".
Όσον αφορά επιστημονικά άρθρα, ψηλά στο κέντρο της σελίδας βρίσκεται το κυρίως άρθρο ενώ στο κάτω μέρος βρίσκονται άρθρα συνεργατών πάνω σε θέματα όπως η φυσικοθεραπεία / αποκατάσταση, εργοφυσιολογία, αθλητική διατροφή, εφηβική αθλητιατρική, ποδολογικά θέματα κλπ.
Η Αχίλλειος πτέρνα του ιστοτόπου είναι βέβαια η στήλη "ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ". Δεν υπάρχει μέρα που να μην σκέπτομαι να την καταργήσω! Ο λόγος είναι οτι οι εξ αποστάσεως ιατρικές συμβουλές δεν μπορεί να είναι δεσμευτικές χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση του ασθενή. Οι απαντήσεις καταλήγουν επομένως συχνά να ειναι γενικόλογες και αόριστες - κάτι σαν τις συμβουλές των ψυχολόγων στα εφηβικά περιοδικά. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που μπορείτε να μας στείλετε βοηθούν βέβαια σε μια πρώτη εκτίμηση - εάν το αρχείο είναι όμως μεγάλο (πάνω απο 5 ΜΒ) δεν θα περάσει το mail. Πρακτικά μπορείτε να στείλετε μόνο ακτινογραφίες, φωτογραφίες και ίσως κάποιες αντιπροσωπευτικές εικόνες από την μαγνητική σας τομογραφία - όχι όμως ολόκληρη την εξέταση.
Τέλος, μια διευκρίνιση: Το site αυτό είναι - και θα παραμείνει - προσωπικό και επομένως ερασιτεχνικό. Λάθη θα ξεφεύγουν πάντα και γι' αυτό τον λόγο υπάρχει στο τέλος κάθε σελίδας ένα link μέσω του οποίου μπορείτε να μας βγάλετε κίτρινη κάρτα για οποιοδήποτε ορθογραφικό ή και νοηματικό λάθος πέσει στην αντίληψή σας.
Καλή περιήγηση
Γιάννης Λεβάκος
Ορθοπαιδικός - Αθλητίατρος