Είναι καλό να χρησιμοποιούμε προληπτικά δέσιμο (taping) ώστε να αποφύγουμε τα διαστρέμματα;

Σε κάποια αθλήματα στα οποία υπάρχει έντονη καταπόνηση της ποδοκνημικής με αυξημένη πιθανότητα διαστρέμματος όπως στο basketball, πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν προληπτικόTaping.

Ενώ αυτή η πρακτική είναι αποδεκτή για το μικρό χρονικό διάστημα του αγώνα και οπωσδήποτε βοηθάει, έστω και ψυχολογικά, η συνεχής χρήση δεν είναι ότι καλύτερο. Αυτό ισχύει για τις υγιείς ποδοκνημικές.

Όταν όμως υπάρχουν προηγούμενα διαστρέμματα που δεν έχουν αποκατασταθεί σωστά, ο αθλητής νοιώθει ανασφάλεια γιατί υπάρχει χρόνια αστάθεια. Οι αθλητές αυτοί χρησιμοποιούν taping και στην καθημερινή προπόνηση. Αντίστοιχα μη αθλητές που έχουν αυτό το χρόνιο πρόβλημα αστάθειας μπορεί να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν tape η μια επαστραγαλιδα πχ., για μια κυριακάτικη εκδρομή σε ανώμαλο έδαφος.

 

Τι γίνεται στις περιπτώσεις χρόνιας αστάθειας;

Δυστυχώς στην περίπτωση που το πρώτο διάστρεμμα δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά παραμένει μια χρόνια αστάθεια καθώς οι σύνδεσμοι επουλώνονται μεν αλλά σε μια <ξεχειλωμένη> κατάσταση (chronic ankle instability).

Όσον αφορά τον πρόσθιο σύνδεσμο, η χαλαρότητά του μας δίνει ένα θετικό τεστ πρόσθιου συρταριού (positive anterior drawer test) ενώ η χαλαρότητα του μεσαίου συνδέσμου μας δίνει αυξημένο τζόγο όταν σπρώχνουμε το πόδι προς τα μέσα (supination stress test).

Στις ελαφρύτερες περιπτώσεις δουλεύει και πάλι καλά ένα πρόγραμμα συντηρητικής αγωγής με έμφαση σε δύναμη και ιδιοδεκτικότητα.

Στις βαρύτερες περιπτώσεις γίνεται χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με κάποιου είδους <ανακατσκευή> η <ενίσχυση> των έξω συνδέσμων.

Watson –Jones Evans Chrisman-Snook

Μετά από τέτοιου είδους εγχειρήσεις τοποθετείται γύψος επί 3 εβδομάδες ενώ η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να καθυστερήσει εως και 4-5 μήνες.

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ποδόσφαιρο
βόλευ
μπάσκετ
ενόργανη
τέννις
κολύμβηση
αρση βαρών
αγώνες δρόμου
σκι
χαντμπολ
ποδηλασία
πάλη