Ξεπερασμένος όρος κάτω από τον οποίο καλύπτονται όλα τα σύνδρομα πόνου στην πρόσθια πλευρά του γόνατος. Σήμερα προτιμάται ο (επίσης ασαφής) όρος «πρόσθια γοναλγία» (anterior knee pain).
Στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος υπάρχει το οστό της επιγονατίδας, στην πάνω πλευρά του οποίου (άνω πόλος) καταφύονται οι τέσσερις μύες του τετρακεφάλου, ενώ από την κάτω πλευρά (κάτω πόλος) εκφύεται ο επιγονατιδικός τένοντας που καταφύεται στην κνήμη. Οι τρεις αυτοί <φίλοι> (τετρακέφαλος, επιγονατίδα, τένοντας) αποτελούν τον λεγόμενο εκτατικό μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός ενεργοποιείται κάθε φορά που το λυγισμένο γόνατο ισιώνει (όταν σηκωνόμαστε από ένα κάθισμα, όταν ανεβαίνουμε ένα σκαλοπάτι, όταν κλωτσάμε μια μπάλα, κλπ.) : 1) Ο τετρακέφαλος μυς συσπάται, 2) Η επιγονατίδα σταθεροποιεί τον μηχανισμό κάνοντας <κόντρα> πάνω στην άρθρωση και 3) Ο επιγονατιδικός τένοντας τραβάει με δύναμη.
Επειδή οι κινήσεις αυτές γίνονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές κάθε μέρα δημιουργώντας αθροιστικά τεράστιες πιέσεις τόσο στον χόνδρο της επιγονατίδας όσο και στα σημεία πρόσφυσης στον άνω και κάτω πόλο, συχνά η υπέρχρηση οδηγεί σε φλεγμονή. Άσχετα από που ξεκινάει η φλεγμονή (τενοντίτιδα άνω πόλου, αρθρική επιφάνεια επιγονατίδας, τενοντίτιδα κάτω πόλου), η τελική κατάληξη είναι η ίδια: λόγω του πόνου ο ασθενής αρχίζει να <φυλάει> το γόνατο με αποτέλεσμα ο τετρακέφαλος σιγά-σιγά να ατροφεί. Η ατροφία του τετρακέφαλου έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της επιγονατίδας και ακόμα μεγαλύτερο πόνο. Αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ατροφία τον τετρακέφαλο κ.ο.κ. - ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Το κλειδί στην θεραπεία της πρόσθιας γοναλγίας είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας του τετρακέφαλου. Αυτό βέβαια αποδεικνύεται συχνά πολύ μεγάλη πρόκληση, γιατί σε μια περιοχή που φλεγμαίνει είναι αδύνατον να γίνει ενδυνάμωση λόγω της ανάσχεσης που προξενεί ο πόνος. Γι’ αυτό τον λόγο το πρώτο στάδιο της θεραπείας είναι ο έλεγχος του πόνου και της φλεγμονής. Στο δεύτερο στάδιο έχουν αποδειχθεί πολύτιμα τα μηχανήματα ισοκινητικής ενδυνάμωσης (τύπου Cybex) με τα οποία μπορεί να κινηθεί κανείς με ακρίβεια μέσα σε ασφαλή πλαίσια ελέγχοντας απόλυτα τις επιβαρύνσεις σε όλο το μήκος του τόξου κίνησης.
Επίσης συχνά χρησιμοποιούμε ορθοπαιδικά βοηθήματα (μαλακούς νάρθηκες γόνατος από neoprene με ειδικό ιμάντα για δυναμική υποστήριξη της επιγονατίδας), ιδίως στη φάση επανένταξης σε αθλητικές δραστηριότητες