Γενικός όρος για συμπτώματα στην περιοχή των μεταταρσίων. Τα πέντε μετατάρσια είναι τα μακρά οστά, τα οποία μεσολαβούν ανάμεσα στον ταρσό και στα δάκτυλα των ποδιών. Στην άκρη τους καταλήγουν σε στρογγυλές απολήξεις, τις λεγόμενες κεφαλές. Πάνω σε αυτή τη σειρά των πέντε μεταταρσίων κεφαλών πατάμε με όλο μας το βάρος καθώς αλλάζουμε βήμα.

Οι κεφαλές των μεταταρσίων σχηματίζουν ένα ελαφρύ, κάθετο τόξο, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην κεφαλή του πρώτου και του πέμπτου. Μεταταρσαλγία εμφανίζεται συχνά όταν τα ενδιάμεσα τρία μετατάρσια αρχίζουν να χαμηλώνουν αισθητά παίρνοντας και αυτά μεγάλο μέρος του φορτίου, ένα φαινόμενο που ονομάζεται από κάποιους, <πτώση μεταταρσίων>. Αυτό συνήθως εμφανίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι πιθανό να οφείλεται σε μια γενικευμένη χαλάρωση των μαλακών μορίων. Το αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης είναι η δημιουργία κάλων στα ενδιάμεσα μετατάρσια, πράγμα που επιδεινώνει κι άλλο τα συμπτώματα.

Η μεταταρσαλγία μπορεί ωστόσο να οφείλεται και σε άλλα αίτια, όπως το νεύρωμα Morton ή ακόμα και οστεονέκρωση (Freiberg).

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την υποκείμενη παθολογία. Για την πτώση των μεταταρσίων συνήθως συνιστούμε τη χρήση ορθοπαιδικών πάτων με ένθετο αποσυμπίεσης των μεταταρσίων κεφαλών.